България има излишък на електроенергийни мощности от около 30% и през следващите 10-20 г. не се очаква недостиг. Това коментира в интервю за БНТ председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

"В следващите 10 - 20 години не виждам основания за притеснения, че ще е недостатъчна електроенергията. Не е хубаво да имаш прекалено много излишни мощности, защото трябва да се плаща за разполагаемост", каза депутатът от ГЕРБ. Запитан дали страната се подготвя за строителството на нова ядрена мощност, отговори, че това е в прерогативите на правителството, но взимането на решение по този въпрос не бива да се отлага дълго, защото страната вече е собственик на произведеното за неосъществената АЕЦ "Белене" оборудване. Повтори, ме ако правителството реши да привлече частен инвеститор, то не трябва да поема ангажимент да изкупува произведения ток, нито да гарантира преференциална цена.

До два-три месеца договорите с американските централи да бъдат прекратени

Преговорите с американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "Контурглобал Марица изток 3"за прекратяването на дългосрочните им договори за изкупуване на електроенергията вероятно ще се ускорят, каза Добрев и прогнозира, че до два-три месеца ще бъде постигнат напредък или дори прекратяването да стане факт.

Той припомни, че преговорите се водят в тристранен формат с участието на централите и на Европейската комисия, защото в този си вид договорите не съответстват на европейските правила.

Добрев обясни схемата, която би могла да даде решение. Първо ще се изчисли каква част от инвестициите в двете централи в Маришкия басейн вече е изплатена. За остатъка ще се търси споразумение. Един от вариантите е двете централи да започнат да продават тока на свободния пазар, а надбавката над постигнатата там цена да им се компенсира от Фонда за енергийна сигурност.

По същата схема ще бъде изваден на свободния пазар и "зеленият" ток. ВЕИ- произвозводителите ще го продават на борсата, а разликата до преференциалната цена ще им бъде доплащана от държавата. Това е една от схемите, договорени вчера в Министерския съвет с участието на работодателските организации, припомни Добрев. Той изрази съгласие с недоволството на бизнес съюзите от внезапното поскъпване на тока на свободния пазар в края на миналата година и сподели подозренията им, че тя е била манипулирана.

Законодателните промени, с които ще се елиминира непазарното поведение, не са нещо ново, а са част от препоръките на Световната банка, дадени още преди две години, поясни председателят на енергийната комисия. 

Дневник