Втората проба на медалиста в кърлинга от Пьонгчанг 2018 Александър Крушелницкий също е дала положителен резултат, съобщи "Спорт експрес. Kрушелницкий и неговата съпруга Анастасия Бризгалова спечелиха бронз в смесените двойки. В неделя обаче стана ясно, че той е уличен в употреба на мелдоний.

"Втората проба на Крушелницкий е положителна. През последите две години той е дал 11 проби и всички са били отрицателни, но сега 12-ата е положителна за допинг", написа журналистът от "Спорт експрес" Дмитрий Зеленьов в профила си в "Туитър". Той добави, че с оглед концентрацията на мелдоний в организма на състезателя най-вероятно препаратът е попаднал в тялото на Крушелницкий по време на лагер в Япония през януари.

Информацията за положителната втора проба все още не е потвърдена от Международния олимпийски комитет (МОК) или руската делегация. Междувременно състезателят е предал своята акредитация и е напуснал олимпийското село, потвърди говорителят на руския отбор Константин Въйборнов.

Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) обяви в неделя, че е започнал дисциплинарна процедура срещу състезателя. От КАС заявиха, че все още не е насрочена дата за изслушване и на този етап няма да бъде предоставена повече информация по случая.

След разпространението на новината всички в руската делегация са останали изненадани, предава "Ройтерс". Състезатели и официални лица изразиха мнение, че вероятно става въпрос за грешка от проверяващия екип.

"Глупаво е, а Александър не е глупав, така че не вярвам", заяви треньорът на женския отбор по кърлинг Сергей Беланов. Той допълни, че не вижда смисъл от употребата на подобряващи издръжливостта вещества в не толкова физически изискващ спорт като кърлинга.

"Всички бяхме шокирани от новината. Разбира се, много се надяваме, че това е някаква грешка. При нас не става въпрос за по-бързо, по-високо и по-силно, а за по-прецизно представяне. Не мога да си представя и ми е трудно да повярвам какъв вид лекарства трябва да използваш в кърлинга", заяви руската състезателка Виктория Мойсеева.

Русия няма отбор в Пьонгчанг, а състезателите й участват под името Олимпийски спортисти от Русия (ОАР) и под неутрален флаг. Страната не беше допусната до олимпиадата заради мащабна схема за употреба и прикриване на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г.

Руската федерацията по кърлинг съобщи, че започнала вътрешно разследване по случая с Крушелницкий. "Федерацията създава спешна комисия, като цялата информация ще бъде проучена и проверена. Знаем, че нашият спортист не е виновен", заяви президентът на организацията Дмитрий Свишчев. Той твърди, че всички допинг проби на руските състезатели по кърлинг, взети на 22 януари, са били отрицателни.

Положителната проба на Крушелницкий идва само няколко дни след като стана ясно, че наказанието на Русия може да падне и в церемонията по закриването спортистите да минат под националния си флаг.

дневник