Възстановяването на Паметника-портал на 7-ми пехотен преславски полк зацикля отново, заради два проблема, които Министерството на отбраната вижда в проекта на архитект Красимир Генов.

Това стана ясно на заседание на Областната комисия "Военни паметници".
На нея експертът от МО Радослав Симеонов заяви, че паметникът не трябва да е под ъгъл спрямо бул. "Славянски". Също така трябва да е в първоначалния си размер от 20 метра, а не както се предлага - 14. 

Припомняме, че след многобройни заседания на комисии в продължение на повече от 2 години бе одобрен, както архитектурен проект на паметника, така и място за ситуиране. За изграждането му министерството вече преведе на община Шумен 25 хил. лв.

"Ние не изграждаме нов паметник, ние възстановяваме такъв. Това включва възможно най-пълно доближаване до първоначалния му вид и до първоначалното му място", каза Радослав Симеонов, като даде да се разбере, че МО няма да приеме обърнат под югъл паметник, а ще държи да е успоредно разположен на централния булевард. Симеонов напомни, че ако отпуснатите средства не се оползотворят по предназначение тази година, те трябва да се върнат на държавата.

Арх. Красимир Генов обясни, че е проектирал паметника 14 метра само защото не е имал данни за първоначалния размер и че го е мащабирал според черните мраморни плочи с имената на загиналите герои, за които се е знаело колко са големи. Той обаче не прие искането за обръщане на паметника успоредно и заяви, че в такъв случай ще изтегли проекта си.

Така комисията приключи работа, а въпросът с изграждането на паметника-портал остана висящ.

По-късно зам.-кметът по култура на Шумен Найден Косев заяви за ШУМ.БГ, че общината може да направи компромис и да се съгласи паметникът да се изгради успоредно на улицата, но, ако трябва да е в първоначалния си размер от 20 метра, то определеното място до пл. "Кристал" не е подходящо. 

"Готови сме на разговори, но в тях ще поискаме и допълнително финансиране за възстановяването на паметника, защото той не е само на Шумен и шуменци, а и на държавата", каза Косев.

По предварителни сметки за възстановяването на паметника ще са нужни общо над 130 хил. лв.

На заседанието на комисията по военни паметници бе показан за пръв път картонът на автентичния паметник-портал на 7-ми преславски полк от архива на МО. В него са записани интересни исторически факти. Паметникът е бил построен през 1927-ма година по проект на арх. Кирил Рачев. Струвал е 364 752 лева, които са набрани чрез доброволни дарения. Паметта на загиналите от полка се почитала на 6-ти септември - датата на превземането на Тутракан през 1916-та.  

Паметникът е бил ситуиран източно от сегашната сгада на община Шумен. През 50-те години на миналия век е разрушен, за да освободи място на партизанския паметник, известен като Разперко.

ШУМ.БГ