Най-малко 29 души загинаха при четири нападения в три провинции в Афганистан пред последното денонощие, съобщават местните власти, цитирани от ДПА и БТА.

В столицата Кабул при самоубийствен атентат тази сутрин беше убит един човек и ранени други шестима. Бомбата избухнала в дипломатическия квартал на столицата близо до обект на афганистанското разузнаване, както и недалеч от американското посолство и други афганистански и международни институции. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за тази атака с изявление в интернет.

В друго нападение късно снощи загинаха 25 военни от афганистанската армия. Атаката дошла от талибани срещу укрепен пункт на афганистанската войска в района Бала Булук на югозападната провинция Фарах и продължила до рано тази сутрин. Според местните власти талибаните превзели армейската позиция за известно време и отнесли със себе си всички оръжия, намиращи се там.

Другите два случая са от южната провинция Хелманд. При взрив на кола бомба в местната централа на афганистанската разузнавателна агенция в Лашкар Гах е убит един човек и седем са ранени, а при другия инцидент в Над Али двама войници били убити и седем са ранени в атака на талибани срещу местна военна база. Десет от всичките 14 района на провинция Хелманд са под контрола на талибаните и там се произвежда почти половината от опиума в Афганистан, припомнят световните агенции.

Dnevnik.bg