Варненският и великопреславски митрополит Йоан положи днес основния камък на бъдещия храм "Свети Райко Шуменски" в кв. "Тракия".

Той ще се изгражда по проект на арх. Огнян Гърбев от фирма "Красбивал". Строителството би трябвало да приключи до края на следващата година. Събрани чрез дарения до момента са около 180 хил. лв., което е по-голямата част от необходимата сума.

На церемонията по полагането на камъка присъстваха свещеници от цялата епархия, управници и много граждани.

"Вярвам, че всички живущи в кв. "Тракия", бизнесът в Шумен, ще окажат съдействие, ще помогнат да изградим тоя дълго желан храм. Общината също ще помогне - с изграждане на инфраструктура около обекта и с други неща", каза кметът Любомир Христов и благодари на митрополит Йоан за това, че е повярвал на хората от кв. "Тракия" за нуждата от храм. 

"Господ устрои, и ние трябва да благодарим първо на Бога, но и на господин кмета, който прояви искрено желание да направим това дело час по-скоро, да си обединим усилията - духовенство и светска власт, за да изградим този храм", заяви митрополит Йоан.

Идеята за строеж на православна църква в кв. "Тракия" е стара. Още през 2006-та мястото бе осветено от митрополит Кирил. През 2008-ма общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 30 хил. лв., но само половината от тях бяха преведени по дарителската сметка за храма.     

ШУМ.БГ