Държавна сигурност е планирала да опожари Вселенската патриаршия в Истанбул. Целта на операцията била да се влошат отношенията между Турция и Гърция през 1970 г. Това се вижда от два от документите в новия сборник на комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - Българска православна църква (1944 - 1991)", който официално ще бъде представен днес.

През 1970 г. в Първо главно управление (разузнаването) започва работа по операция "Кръст". Замисълът е да се опожари катедралната църква "Св. Георги" на Вселенската патриаршия в квартала "Фенер" на Истанбул, храм на християнската общност в града от ХVII век.

Целта била да се влошат отношенията между Гърция и Турция. Логиката на ДС - "дори най-незначителният и неорганизиран акт срещу патриаршията винаги предизвиква бурна реакция сред гръцката общественост". Наблюденията на разузнаването били, че винаги следвал "още по-силен" отговор от "турската страна".

ДС обаче не планирала "незначителен акт" срещу патриаршията, а "остро мероприятие". От втория документ по темата се разбира, че агентите трябвало да проучват възможността за изпълнение на "специалното мероприятие" по време на дневно или вечерно богослужение. Изпратените агенти трябвало да видят при кои религиозни празници посещенията в храма са най-много и да проучат строгостта на пропускателния режим. Препоръчва се тези проучвания да се правят на големи празници като Бъдни вечер и Рождество Христово.

При създаване на конфликт между Гърция и Турция САЩ "биха се оказали в твърде затруднено положение" при избора на позиция според документа. От службите са предположили, че каквото и да направи Вашингтон, "все една от страните ще бъде недоволна". За "подсилване" на ефекта от опожаряването е трябвало да бъде планирана и друга дейност, която да "въведе противникът в заблуждение".

Сборникът съдържа документи за отношението на комунистическата власт и органите й - Държавна сигурност, Министерството на външните работи, Дирекция по вероизповеданията, към Българската православна църква, Св. синод, митрополиите и практикуването на християнството в България.

Вижда се, че тайните служби са наблюдавали храмовете по време на празници като Великден, искали са смяна на митрополити, бъркали са се при избора на техни заместници, набирали са сътрудници "по линия на духовенството", следили са членове на Св. синод, опитвали са компрометирането им. Една от задачите е подмяна на християнските тайнства и чествания с нови ритуали.

Dnevnik.bg