"Вечеря в руското посолство. Паста полоний, Зарин спагети и Новичоколате. Кой знае какво сме погълнали."

Този надпис се появи в четвъртък на тротоара пред посолството на Русия в Лондон, докато Великобритания и трима от нейните стратегически съюзници обвиниха Москва в нападението с бойно химическо вещество в британския град Солзбъри.

Авторът на графита прави препратка и към убийсттвото на Александър Литвиненко с радиоактивен полоний-210 през 2006 г. в центъра на британската столица. Изразът "погълнали" (put in) умишлено е изписан с главна буква, защото звучи като името на Владимир Путин и изглежда почти по същия начин като изписването му на английски.

Докато двете страни си разменят обвинения, в социалните мрежи и по медиите не спират нападките и сарказма. В Русия продължават да повтарят, че случилото се било дело на британците, които искали да компрометират страната преди началото на Световното първенство по футбол през лятото.

По руски телевизии се говори още, че "англосаксите разиграват същия трик, като с антидопинговата агенция" и че "логиката им е - ако в отровата има елементи от периодичната таблица, а нали Менделеев е руснак, то значи руснаците са виновни".

Дневник