Хуан Мартин дел Потро детронира Роджър Федерер и стъпи на шампионския връх в Индиън Уелс. Аржентинецът спечели с 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2) зрелищния финал и взе първата си титла от сериите "Мастърс".

Освен това той нанесе първата загуба на Федерер от 18 мача дотук през сезона. Девет години след триумфа си в US Open Дел Потро взе и втората си най-значима титла след победа срещу швейцареца.

В женския турнир в Индиън Уелс японката Наоми Осака спечели най-голямата титла в кариерата си. Тя се наложи с 6:3, 6:2 срещу Дария Касаткина.

Осака стана най-младата шампионка в турнира от Ана Иванович през 2008 г. насам.

Федерер и Дел Потро изиграха много вълнуващ мач, в който възможностите за пробив бяха малко. Двамата приключиха със сходна успеваемост при вкаран първи сервис, но при втори аржентинецът имаше огромно превъзходство - 80% срещу 36%.

В първия сет имаше само една възможност за пробив и Дел Потро я оползотвори. Той поведе с 4:2, а по-късно с гейм на нула взе преднина в мача.

Аржентинецът имаше възможност за пробив още на старта на втория сет, но след 15:40 съперникът му се защити. По-късно ролите се размениха и при 5:4 Федерер беше на крачка от пробив и спечелване на сета, но не се възползва.

Драмата се пренесе в тайбрека, където швейцарецът дръпна с 6:3, но Дел Потро изравни. Аржентинецът имаше мачбол при 8:7, но с три поредни точки Федерер взе сета и изравни.

Третият сет вървеше в познатия ритъм и двамата печелеха подаванията си до 4:4. Тогава водачът в схемата направи решителна крачка и проби, след което сервираше за спечелване на титлата. Той поведе с 40:15 и имаше два поредни мачбола, но Дел Потро се вдигна и изравни. Последваха възможности и пред двамата да спечелят гейма, но накрая победител излезе аржентинецът, който върна пробива и направи 5:5.

Мачът стигна до нов тайбрек. За разлика от втория сет обаче в този случай интрига нямаше. Дел Потро започна вихрено и поведе с 5:0, след което нямаше затруднения.

Дневник