Италианските власти конфискуваха след прокурорска заповед спасителен кораб на испанска неправителствена организация, който отказал да предаде мигранти на либийските власти, предаде ДПА.

Корабът хвърлил котва на сицилианското пристанище Подзало в събота с 216 души на борда.

Прокурорът на Катания Кармело Дзукаро нареди корабът да бъде конфискуван и обвини капитана и двама служители на неправителствената организация "Проактива протегнати ръце" (Proactiva Open Arms) в престъпен сговор и съдействие на нелегалната имиграция, съобщи италианската агенция АНСА. Адвокатка на организацията заяви, че в Италия солидарността е обявена за престъпление.

Неправителствената организация съобщи, че в петък либийската брегова охрана поискала служителите да ѝ предадат спасените в международни води жени и деца, но те отказали и хвърлили котва на италианското пристанище. Там прехвърлили тежко болно тримесечно бебе и майка му на катер на малтийската брегова охрана.

Италианската брегова охрана разрешила на кораба да акостира, но заявила, че испанските власти трябва да го поемат и че най-близкото пристанище е Малта, добавя ДПА. 

Дневник