Редуан Лакдим, мъжът, който уби трима души в серия нападения в югозападна Франция, е извикал "Аллах е велик" и е твърдял, че "е войник" на организацията Ислямска държава в момента, в който влизал в супермаркет, където взел заложници, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Това съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, който ръководи разследването по случая и обикновено се занимава в разследвания на терористични атаки.

По думите на прокурора нападателят казал, че е готов да умре заради Сирия. Поискал освобождаването на свои братя по кауза преди да стреля по клиент и по служител на магазина, които загинали на място. Според Моленс нападателят е бил известен на органите на реда заради радикализацията си в резултат на връзки със салафитските среди. Властите го наблюдавали, но не открили нещо, заради което да очакват непосредствена заплаха от негова страна.

Жената, споделяла живота на нападателя, е арестувана, допълни Моленс без да назовава име.

Моленс поясни още, че нападателят е на 25 години и е роден в Мароко

В атаките днес загинаха 3 души, а 16 бяха ранени, съобщи по-рано днес френският президент Еманюел Макрон. Заради нападенията светлините на Айфеловата кула в Париж днес угаснаха в памет на загиналите, съобщи кметицата на френската столица Ан Идалго, предадоха световните агенции.

Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава". Засега вътрешното министерство смята, че нападателят е действал сам. Той бе ликвидиран от специалните сили, атакували супермаркет, в който държеше за заложник жандармерист, разменил се преди това с жена, взета за заложник. Жандармеристът е сред ранените и се бори за живота си. Ранени са още един жандармерист, а преди това във второто от общо трите нападения, бе ранен и полицай.

Дневник