51  животни от вида благороден елен, отгледани в ДЛС-Паламара, са резселени през тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ .

Животните са били уловени през декември миналата година със специални капани, разположени на две места в стопанството. "В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите  да прекарат в огражденията минимум 45 дни. Това е карантинен период, в който се наблюдават от ветеринарен лекар и специалистите ни по лова", обясни директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ.

След това 21 животни са били разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя  в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица и 2 приплода в ДЛС-Витиня. Според инж. Башлъ колегите му от страната искат чрез разселването да увеличат числеността на животните в стопанствата си, да опреснят кръвта или да вкарат нов вид, където такъв няма.

За разлика от предишни години през тази животните са били маркирани с ушна марка, а на 2 са поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез GPS активността на животните.

"Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до съответните териториални поделения се извършваше със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали за животните изключителни грижи, за да са доволни колегите", заяви още Севен Башлъ.

ШУМ.БГ