Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ предлага Катедрата по история и теория на литературата към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

„Авторитетен медиевист, учен с международно разпознаваем профил, проф. Трендафилов включва своята репутация в утвърждаването на репутацията на Шумен и неговия университет. Научните му занимания са принос към изследването и популяризирането на културата на Първата българска държава“, се казва в мотивите към предложението на Катедрата.

Христо Трендафилов е роден през 1952 г. През 1978 г. завършва българска филология с втора специалност руски език в Шумен. Същата година е назначен като специалист филолог в новосформирания Научен център Преславска книжовна школа. До 2017 г., когато е пенсиониран, преподава в Шуменския университет. През 1984 и 1994 г. защитава малък и голям докторат  в Московския държавен университет.

Проф. Христо Трендафилов е автор на 230 научни и критически публикации, от които 17 книги. Сред тях изпъкват „Хазарската полемика на Константин-Кирил“, „Йоан Екзарх Български“, „ИЗМАРАГД. Избрани творби на старобългарската литература VІІ-ХІІ век“, „Младостта на цар Симеон“, „Цар и век. Времето на Симеона“.

Предстои предложението за удостояване на проф. Трендафилов с най-високото звание на общината да бъде гласувано от Общинския съвет в края на този месец.

ШУМ.БГ