Външните министри на Европейския съюз заплашиха Сирия с нови санкции заради предполагаемата химическа атака в град Дума, но не се присъединиха към очакваните мерки на САЩ срещу Русия, предаде "Ройтерс".

"ЕС ще продължи да обсъжда допълнителни ограничителни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", се посочва в изявление на 28-те външни министри след разговорите им в Люксембург. Те изразиха подкрепа за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция, осъществени в събота в отговор на химическата атака на 7 април срещу град Дума.

"Много е важно да се подчертае, че (ударите) не са опит да се промени ходът на войната в Сирия или да има промяна на режима", заяви британският първи дипломат Борис Джонсън при пристигането си на срещата. "Опасявам се, че войната в Сирия ще продължи по този ужасен начин. Но светът каза, че иска край на използването на химически оръжия", допълни той.

Евентуалните нови санкции срещу Асад ще допълнят серията от наказателни мерки, обявени след 2011 г. Те варират от оръжейно ембарго до замразяване на активи на сирийски официални лица, военни, бизнесмени и учени, обвинени в развиване на химически оръжия.

Дипломати от ЕС обаче заявиха, че не е имало дискусия за санкциониране на руски военни, които заедно с Иран позволиха на Асад да си върне контролирани от бунтовниците територии и които Западът обвинява във военни престъпления. Очаква се САЩ да обявят нови икономически санкции срещу Русия, насочени към компании, които според Вашингтон се занимават с оборудване, свързано с химически оръжия, заяви по-рано посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли.

Дипломати от ЕС обаче казаха, че докато европейските правителства нямат по-голяма представа какво планират САЩ, е невъзможно бързо да последват примера им. В миналото мерките от страна на ЕС са идвали месеци след тези на Вашингтон.

Траен мир

В заключенията от срещата се посочва също, че всяко трайно решение в Сирия изисква политически преход и запазването на целостта и суверенитета на страната, а постигането на траен мир е главната цел, за чието постигане ЕС няма да жали средства, предаде БТА.

За да има траен мир, необходимо е раздаването на правосъдие и постигането на национално помирение. ЕС отново призовава въпросът да бъде разгледан от Международния наказателен съд и огънят да бъде незабавно прекратен, се допълва в текста.

ЕС отчита, че конфликтът в Сирия навлезе в осмата година, белязан от широко разпространено насилие, ярки нарушения на международното право от всички участници, както и от употребата на химическо оръжие от режима и от "Ислямска държава" (ИД). Сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалната хуманитарна обстановка и за страданието на сирийския народ. Съветът на ЕС подкрепя всяко действие, насочено към предотвратяване на употребата на химическо оръжие.

Необходимо е да се използват възможностите за постигането на политическо решение, защото според ЕС военно решение е невъзможно. Сирийският режим, подкрепян от Русия и Иран, увеличи употребата на военна мощ без оглед на цивилните жертви. Незабавно трябва да бъде прекратено възпрепятстването на хуманитарния достъп до пострадалите, заявяват европейските външни министри.

Всички страни в сирийския конфликт трябва да се борят срещу ИД. Действията на Турция в Северозападна Сирия допълнително влошават обстановката. ЕС изразява дълбока загриженост от изкуствените промени в картата на сирийското население. ЕС няма да участва във възстановяването на райони в Сирия, засегнати от този подход, се посочва в заключенията.

В Сирия днес над 13 милиона души имат нужда от помощ, над шест милиона са напуснали домовете си, а три милиона са изтласкани в труднодостъпни области. ЕС осъжда използването на глада като военно средство. Защитата на обикновените хора е не само законово, но и морално задължение. Досега ЕС е осигурил 10.6 милиарда евро за Сирия, отбелязват министрите.

"Единственото решение е мирен процес чрез Съвета за сигурност", подчерта холандският първи дипломат Стеф Блок.

"Ще има решение, включващо всички, които имат влияние в региона", посочи германският му колега Хайко Маас. "Никой не може да си представи човек, използващ химически оръжия срещу собствения си народ, да бъде част от това решение", каза още той. Следващата седмица ЕС ще проведе международна донорска конференция за Сирия.

Дневник