Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе днес в президентството. Обявената тема е: "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки". Основната тема ще е модернизацията на армията. Ще бъде обсъдена и международната обстановка и заплахите за България основни от развитието на конфликта в Сирия за което съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в петък.

Проектите за инвестиционен разход за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и за "Придобиване на нов тип боен самолет" бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана на 4 април. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов е взел решение да стартира процедурата за представянето на проектите в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание.

Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски е за 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. Проектът е за 12 години с прогнозна стойност 1,22 млрд.лв. (без ДДС, мита, данъци и т.н). От тях за системи и допълнително оборудване са предвидени 200 млн лв.
Проектът "Придобиване на нов тип боен самолет" е за 16 броя самолети на два етапа по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. трябва да се доставят не по-малко от 8 броя бойни самолети.


На 9 януари Консултативния съвет за национална сигурност реши да бъде подготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България, която да обхване периода от 2020 до 2030 г. След заседанието тогава президентът обяви, че приветства приетия от правителството план, според който до 2024 г. разходите за отбрана трябва да бъдат до 2% от БВП. До 30 септември т. г. трябва да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на плана за повишаване на разходите за отбрана по-рано.

Дневник