Висш гръцки съд постанови, че мигрантите, които пристигат на гръцките острови, не трябва да бъдат задържани там, докато молбите им за убежище бъдат оценявани, предаде "Ройтерс".

Перспективата за нови пристигащи, обикновено бягащи от насилие в Близкия изток през Турция, които ще могат бързо да достигнат до континентална Европа от островите, може да подкопае усилията на Европейския съюз да задържи тези хора в Турция. Според служител от ЕС решението буди "голяма тревога".

През март 2016 г. на търсещите убежище бе забранено да пътуват извън пет гръцки острова. Тогава ЕС договори сделка с Анкара за спиране на мигрантите в замяна на пари за подобряване на условията за сирийците, които остават в Турция.

Ограничението за напускане на островите, наложено от гръцката служба за търсещи убежище, доведе до препълване на лагерите и предизвика ожесточени протести заради забавяния в решенията за предоставяне на убежище. По данни на правителството над 15 000 търсещи убежище живеят в лагерите на островите, което надхвърля повече от два пъти капацитета им.

Държавният съвет, най-висшият административен съд на Гърция, анулира това решение. Според него няма "сериозни и първостепенни причини за обществения интерес и миграционната политика, които да оправдаят налагането на ограничения на движението", каза служител на съда. Решението ще се прилага само за новопристигналите, но не и за търсещите убежище, които вече са на островите.

Европейската комисия заяви, че знае за решението, но не е запозната с подробностите. Гръцкото министерство за миграцията коментира, че ще разгледа решението на съда и че има разпоредба "уреждаща въпроса" в законопроект, който е внесен в парламента.

Съдиите отбелязват, че островите трябва да се справят със значителен брой хора, които търсят международна закрила, борейки се в същото време с продължаващата гръцка финансова криза. Освен това има рискове от социално напрежение, което може да навреди на местната икономика, защото островите са също туристически дестинации.

Гръцкият Съвет за бежанците, който отнесе въпроса до съда, заяви, че решението е "важна победа за тези, които защитават правата на бежанците".

Дневник