Известният македонски бизнесмен Йордан (Орце) Камчев е предложен за почетен консул на България в Македония. Това потвърди за "Дневник" външното министерство в Скопие след публикации в македонските медии.

Информацията дойде за първи път от македонското издание "Сакамдакажам". Македонското министерство пък обясни, че предложението е дошло от "посолството на Република България" и че "следва обичайна законова процедура за взимане на решение за това предложение." Потърсено от "Дневник" за коментар, Министерството на външните работи на България поиска въпросът да бъде изпратен писмено, но все още не е отговорило към датата на публикуване на тази новина.

Според процедурата в Македония искането ще се разгледа от министерството в Скопие, мнение ще трябва да дойде и от Министерството на финансите и секретаря по законодателни въпроси към кабинета на премиера Зоран Заев. След обработка на документацията външното министерство на Македония го предлага на кабинета.

Кой е Йордан Камчев

През 2016 г. "Форбс" провъзгласи 46-годишния Камчев за най-богатия македонец с около 228 млн. евро, а бизнесът му (събран в конгломерата "Орка Холдинг") включва интереси в енергетиката, медицината, спорта, хотелиерството и други. Много от фирмите, притежавани или контролирани от него, получаваха години наред обществени поръчки за десетки или дори стотици милиони евро.

Медии, критични към управляващите в Македония, през годините неведнъж са го посочвали като близък до правителствени кръгове - първо на социалдемократите в началото на миналото десетилетие, а по-късно и на ВМРО-ДПМНЕ, по времето на бившия премиер Никола Груевски. Западни медии са го свързвали и с бившия шеф на тайните служби Сашо Миялков, но и с бившия британски премиер Дейвид Камерън. На 29 август 2016 г. той беше на разпит в Специалната прокуратура.

До февруари той беше един от собствениците на "Медиjа принт Македониjа" (известна като МПМ) - групата на македонските издания "Дневник.мк", "Утрински весник", "Телеграф" и други, която затвори врати през 2017 г. При смяната на собствеността ѝ стотици журналисти останаха на улицата, след като хартиените издания спряха да излизат, а по-късно сайтовете им също спряха работа.

МПМ е разследвана от Специалната прокуратура като най-голям донор на предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ на местните избори през 2013 г., с 252 хил. евро (по-късно компанията премина в ръцете на дипломата, сега председател на Общото събрание на ООН, Сърджан Керим).

dnevnik.bg