Френският премиер Едуар Филип обяви днес пред синдикатите, че правителството ще поеме 35 милиарда евро (40.91 милиарда долара) от общо около 47-те милиарда евро дълг на националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF). Това съобщи Националният съюз на автономните синдикати ЮНСА (UNSA) след среща с премиера, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Съобщението бе направено няколко часа преди официалното изявление на премиера по въпроса.

Съдействието на държавата за намаляването на дълга на френските железници е едно от ключовите искания на умерените профсъюзи, участващи в стачките срещу плановете за реформиране на жп компанията, които продължават втори месец.

ЮНСА обяви, че облекчаването на дълга показва, че има смисъл да се преговаря с правителството, но главният представител по въпроса на най-големия френски синдикат - Обща конфедерация на труда (CGT), посочи, че конфликтът продължава.

Конфронтацията е смятана за тест за решимостта на президента Еманюел Макрон да продължи с по-широката си програма за икономическа реформа заедно с промените в железниците, които ще представляват най-голямата национализация в сектора от 1937 г. насам.

Дневник