Естонската полиция каза в петък, че над 13 млрд. долара (11 млрд. евро) са били изпрати през банки в балтийската страна между 2012 и 2016 г., съобщи "Ройтерс". Поне 7.3 млрд. долара от тази сума са преминали през банковата система чрез продажби на руски ценни книжа.

За сравнение, за миналата година брутният вътрешен продукт на Естония възлизаше на около 17.9 млрд. евро.

Финансовото разузнаване към естонската полиция смята, че над половината от тази сума вече са преминали през банките по схема, разкрита от агенциите за финансова инспекция.

Докладът на разузнаването твърди още, че след налагането на ограничения на руската финансова система е започнало прехвърляне на руски активи към естонски банкови сметки, чиито притежатели не живеят в страната.

След обработката на средствата те са били "прехвърлени към десетки юрисдикции и хиляди компании за различни стоки и услуги", казва финансовото звено в годишния си доклад. Посочва се още, че може да се очакват и други опити за изпиране на средства, ако още банки затворят през 2018 г.

Подобни съобщения вече са идвали от властите в Латвия и Молдова.

Само преди ден Латвия предупреди, че се очакват прехвърляния на пари със съмнителен или незаконен произход, свързани с Русия, към други държави в Европейския съюз през тази година. В момента прибалтийските държави водят кампания за справяне със схемите за изнасяне на руски средства от страната през банковите им системи.

dnevnik.bg