НАТО, ЕС и Германия се включиха след Холандия и Австралия в официалните призиви Русия да спре да отрича връзката си със свалянето в Източна Украйна на пътнически самолет преди четири години, при което загинаха почти 300 души. Ден по-рано международният разследващ екип обяви, че според предварителните заключения това е станало с ракетна установка на руската армия.

Москва години наред отрича да има нещо общо със случая и не признава изводите на разследването включително защото не участва в него като равноправен партньор. Днес външният министър Сергей Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с колегата си от Холандия и той не бил предоставил никакви доказателства за руска роля в инцидента.

Оставям на съвестта на Холандия спекулациите по повод катастрофата с малайзийския самолет, допълва Лавров, цитиран от "Интерфакс". "Много ми напомня на "случая Скрипал", когато казаха, че било "много вероятно", че това са руснаците, но Скотланд ярд веднага съобщи, че следствието продължава и ще отнеме време." Агенцията допълва коментара му, че имал усещане за дежа вю и "оставям на съвестта им, ако нашите партньори са решили и в този случай, в който става дума за огромна човешка трагедия, да спекулират с гибелта на стотици хора, за да постигат политическите си цели".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Федерика Могерини - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, призоваха днес властите в Русия да поемат отговорността си за трагедията от 17 юли 2014 г.

"Призовавам Русия да поеме отговорност и изцяло да сътрудничи на всички усилия за установяване на отговорните, както определя Резолюция на 2166 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в официалното съобщение на Столтенберг.

В позицията на Могерини се казва, че заключението на международната разследваща комисия "без съмнение сочи, че [ракетната система] принадлежи на въоръжените сили на Руската федерация". В съобщението също се призовава Москва "да приеме отговорността си и изцяло да сътрудничи с всички усилия за установяване на това кой е виновен".

Четирима от загиналите 298 души на борда на полет МН17 са германски граждани и днес Берлин също обяви, че приема заключенията на международното разследване. Правителствената говорителка Мартина Фиц каза пред репортери, че "Русия би трябвало да понесе отговорността си, за да бъдат изцяло изяснени обстоятелствата около тази трагедия и извършителите да бъдат изправени пред съд".

Запитана дали Германия е решила да изпрати официални представители за откриването на световното първенство по футбол в Русия следващия месец, тя отвърна, че все още няма подобно решение.

dnevnik.bg