38-годишната А.В. и 22-годишната К.В., и двете от Шумен, са задържани в полицията вчера, след като криминалисти са установили, че жените са извършили няколко джебчийски кражби, съобщиха то пресцентъра на ОД на МВР.

Първото си престъпление двете жени извършили на 10 април. Те забелязали мъж, който тегли пари от клон на банка в града на бул.“ Велики Преслав“. Видели къде слага парите си и го последвали. Мъжът влязъл в тоалетна на търговски обект, а двете влезли след него. 22-годишната се оплакала от болка в крака и се свлякла на земята. Мъжът, притеснен, се опитал да й окаже помощ да се изправи, а в това време 38-годишната направила опит да пребърка джобовете му, но не успяла. Мъжът излязъл от търговския обект, хванал си такси, а те се качили в друг таксиметров автомобил, и го проследили. Пред дома му отново разиграли сцената с болния крак. Тогава 78-годишния мъж предложил да даде лекарство, за да помогне на „болната“.  Този път 38-годишната успяла да пребърка връхната дреха и да открадне от нея 650 лева.

На 30 април А.В. действала сама. Последвала 67-годишна  жена по ул. „Цар Освободител“ в града и в удобен момент извършила кражба на портмонето й със сумата от 300 лв. 

Следващата кражба двете жени извършили на 8 май. Те откраднали пенсията в размер на 600 лева на 90-годишен мъж. Минути след като мъжът взел парите си двете затворили умишлено вратата на пощенския клон иго помолили да им помогне да подпрат врата с камък и да я оставят отворена. Докато помагал на едната, другата му намерила парите и ги взела.

На 17 май двете набелязали жена, която тегли пари от банкомат. Последва ли я и в асансьор на блок на бул. “Симеон Велики“ откраднали портмоне със сумата от 300 лева, както и дебитна карта. Намерили пин код, който бил написан на отделно място и изтеглили 400 лева.

От полицията уточняват, че действията по разследването и предприетите мероприятия са проведени под ръководството на  прокурор в РП- Шумен. Работата по документиране на престъплението продължава.

ШУМ.БГ