Националният селекционер на Испания Хулен Лопетеги беше уволнен ден преди началото на световното първенство. Специалистът беше обявен за нов треньор на "Реал" (Мадрид) преди по-малко от 24 часа, което доведе до негативна реакция на Испанската футболна федерация. Президентът на испанския футбол Луис Рубиалес пристигна във вторник вечерта в лагера на тима в Краснодар.

"Благодарим на Хулен за неговата работа, но сме принудени да го освободим. Той има огромна роля за това да сме в момента в Русия. Това е ясно съобщение към всички, които работят в испанския футбол, че трябва да зачитат правилата", каза Рубиалес на пресконференция в Краснодар.

Испания се изправя в първия си мач на световното срещу европейския шампион Португалия в петък вечерта.

Лопетеги е начело на отбора от юли 2016 г., като записа 14 победи и шест равенства в 20 срещи. Баскът имаше договор до 2020 г. с Испанската футболна федерация. Преди ден "Реал" обяви, че Лопетеги ще подпише за три сезона.

Не се чувствам предаден, както се твърди, проблемът е, че всичко се случи при тотално игнориране на футболната федерация, а това е нещо недопустимо. Лопетеги е голям професионалист и топ треньор, но той не намери за нужно да ни уведоми, че води преговори с "Реал", каза още Рубиалес.

Първоначално беше обявено, че Рубиалес ще застане пред медиите заедно с Лопетеги, но специалистът не се яви в залата за пресконференции. Той все още не е коментирал нито новината за назначението си в "Реал" (Мадрид), нито за освобождаването от Испания.

Преди пресконференцията Рубиалес е имал среща с играчите от националния тим. Според "Марка" капитанът Серхио Рамос и Андрес Иниеста са призовал Лопетеги да не бъде уволняван, за да няма сътресения буквално часове преди началото на турнира. След обявяване на решението от ръководството обаче играчите са изразили готовност да се борят за световната титла, независимо кой ще ги води.

"Победата е важна за Испания, ние дойдохме тук с надежда да се борим за световната титла. Но в живота има и по-важни неща като уважение, екипна работа и лоялност. Заради това някои неща не могат да се пренебрегнат", каза още президентът на испанския футбол.

Дневник