Австрийският канцлер Кристиан Курц обяви днес създаването на "ос" на желаещите между вътрешните министри на Австрия, Германия и Италия за борба с нелегалната имиграция, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Радвам се на доброто сътрудничество, което искаме да изградим между Рим, Виена и Берлин" в тази област, обяви Курц на пресконференция в Берлин. "Според нас е нужна ос на желаещите в борбата срещу незаконната имиграция", добави австрийският канцлер.

Курц каза, че тази "ос" има смисъл, защото през трите страни преминава един от главните мигрантски маршрути навътре в Европа за бежанци, прекосили Средиземно море, предаде "Асошиейтед прес". "Все повече хора пристигат в Гърция, има ново развитие по албанския маршрут. Мисля, че е важно да не чакаме катастрофата, както през 2015 г., а да действаме изпреварващо", допълни Курц.

Обявяването на новата "ос" отслабва позициите на канцлера Ангела Меркел, която се опитва да постигне споразумение за европейска система за предоставяне на убежище преди срещата на високо равнище на ЕС в края на юни. Но няколко страни, основно в Централна Европа, се противопоставят, защото не желаят разселване на бежанците вътре в общността.

Канцлерът Курц посочи, че редица държави от ЕС се обявяват за справяне с нелегалната миграция и посочи Холандия и Дания. Унгария, Полша и Чехия също се обявяват срещу идеите на Меркел.

На пресконференцията той заяви също, че Македония има шанс да се присъедини към ЕС след като вчера Гърция и Македония постигнаха споразумение за решаване на спора за името на бившата югославска република, предаде "Ройтерс".

Канцлерът каза, че вижда ясна перспектива за целия регион на Западните Балкани и, разбира се, за Македония като член на ЕС. На съвместната пресконференция с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, Курц посочи още, че Виена поздравява Скопие и Атина за уреждането на спора за името и се надява, че това ще допринесе за по-нататъшното сближаване между Западните Балкани и ЕС, предаде ТАСС.

Дневник