Спорът между протестиращите майки на деца с увреждания и национално представени организации на хора с увреждания, започнал покрай настоявания на майките за промени в законодателството и различен подход към предоставянето на лична помощ, днес навлезе в нова още по-остра фаза.

Редица национално-представени оранизации свикаха пресконференция. И наред с исканията за връщане на освободената от поста зам.-социален министър Росица Димитрова, те заявиха, че протестите пропиляват исторически шанс да се осъществи цялостна реформа на системата за подкрепа на всички хора с увреждания. И заявиха, че имат сигнали и данни, които ще разследват, за това, че протестите са платени от "грантаджийски организации", като средствата е трябвало да отидат за реализация на различни социални проекти за подкрепа на хора с увреждания.

От своя страна пред "Дневник" една от най-активните майки от протеста Вера Иванова отговори, че и те настояват за разследване на това къде са потъвали през годините милионите бюджетни средства, с които са били финансирани националнопредставените организации за хора с увреждания, колко милиона са били харчени за командировки, за заплати. "Да разследват, ние нямаме проблем с това, но да разследват и това как държавата ги спонсорира през годините като партии и къде потъват милионите", заяви Иванова. И заяви, че именно заради това в момента те защитават връщането на зам.-министъра.

"Ние започваме разследване по сигнали на наши партньори и членове от страната. Към нас има подадени документи за външни финансирания, грантаджийски организации, които са получили пари от фондации и международни източници ужким за социални проекти, които в последствие финансират протести. Когато се анализират фактите, тяхната достоверност и сме абсолютно сигурни в данните, които ще изнесем, ще ви запознаем с тях", заяив на пресконференцията Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. Не даде много повече подробности по въпроса, но на уточняващ въпрос коментира, че засега има данни за около 1 милион лева, дадени по този начин.

На няколко пъти по време на пресконференцията пък Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия заяви, че в момента с този социален министър, неговия екип и с това правителство тече сериозен и задълбочен диалог и има исторически и реален шанс да се приеме цялостно азконодателство, правещо пълна реформа в системата за подкрепа на хората с увреждания. Заради протестите обаче разговорите били заплашени, а шансът можело да бъде пропилян. "Изпуска се шанса, ако работата продължава под този натиск", заяви Събева.

За пореден път от националнопредставените организации заявиха, че исканията на майките за промени ще засегнат само малка част от хората с увреждания и ще доведе до сериозна несправедливост и дискриминация. Пак отбелязаха, че хората, които ще получават лична помощ след исканите промени, ще са едва 77 хиляди от доста над половин милион и това няма как да бъде подкрепено.

"А колко са сега подкрепяните, около 15 хиляди. Техните деца си уредиха за подкрепа", заяви пред "Дневник" Вера Иванова. Коментира, че не е изненадана от това, че организации, призвани да защитават правата на хората с увреждания, всъщност защитават системата, статуквото и правителството. Все пак те са финансирани от години от властта, посочи Иванова.

Тя каза още, че действително в момента тече сериозен диалог за цялостна пормяна в законодателството за подкрепа на хората с увреждания. Но този диалог започна именно заради протестите на майките и ние ще стоим тук, докато не видим реални резултати, защото вече наистина няма какво да губим, животът ни мина в чакане, каза Иванова. И отбеляза, че законопроектите отлежават от години, всеки път се отлагат срокове, те никога не влизат в парламента.

"Колкото до разследването за финансирането – добре дошли са, да разследват. Но някой ще разследва ли пък техните заплати, които сами са си написали, командировките им, пътешествията", каза още Вера Иванова.

От национално-представените организации съобщиха още, че възнамеряват и те да организират шатра и тип палатков лагер в отговор на палатковия протест пред Народното събрание на майките. За разлика от майките, които носят черни тениски с надпис "Системата ни убива", от организациите щели да имат бяла шатра пред Националния стадион "Васил Левски" и щели да са с бели тениски. Искали да застанат пред хората и да отговарят на всички възникващи въпроси.

Дневник