В ямболското село Воден е открита чума по дребните преживни животни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването бива констатирано за първи път на територията на страна от Европейския съюз (ЕС), отбелязват от агенцията. Пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС – CIRAD, Франция.

Заболяването не засяга хората, но е изключително опасно за овцете и козите. На територия, в която е доказано съществуването му, не може да се търгува с животни и с животинска продукция.

С цел ограничаване на разпространението на болестта БАБХ е предприела незабавно необходимите мерки, сред които определяне на трикилометрова предпазна зона около засегнатите обекти и десеткилометрова наблюдавана зона около село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево.

В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забраняват търговията, придвижването и транспортът на дребни и едри преживни животни.

Заболяването е разпространено в Турция, но засега не е известно как е проникнала заразата в България. Болестта се предава при тесен контакт между животните.

Дневник