Две фирми - "Комуналтехмаш 97 M" AД от Бургас и "Идеа Сервиз" ЕООД от София, останаха в надпреварата за спечелване на обществената поръчка на община Шумен за доставка на 725 казана за смет. Варненската фирма "Панов“ ЕООД е отстранена от конкурса поради нередности в документацията.

Това стана ясно днес по време на проверката за техническа допустимост на казаните на "Комуналтехмаш 97 M" и "Идеа Сервиз". Мострите на двете фирми бяха обследвани от комисия от специалисти.

Размерите на съдовете за смет бяха щателно измерени с ролетка, а дебелината на ламарината - с шублер.

Оказа се, че продукцията на "Идеа Сервиз" е с една идея по-добра от тази на "Комуналтехмаш 97 M". Те бяха с по-чисти заварки, с по-плавно движение на капака и с по-добре конструиран механизъм за отваряне с крак.

От друга страна, контейнерът на бургаската фирма имаше остри ръбове и вече скъсана заварка на капака. Той се оказа и непригоден за новите вариопреси Мерцедес на ОП "Чистота". При всички опити механизмът на камиона не успяваше да захване и да твори капака на казана при вдигане за изпразване.

"Ще изготвим протокола от днешния оглед в законоустановения срок 27-ми юни. След това до 3-ти юли ще отворим и ценовите предложения", каза председателят на комисията по обществената поръчка инж. Валентина Йорданова.

Това е втори конкурс на общината за закупуване на казани. Първият се провали, защото от кметството не харесаха контейнерите на единствения участник тогава „Рила СНМ“. При новата обществена поръчка е заложена и по-висока максимална цена за нов контейнер - 660 лв., или общо 478 500 лв. с ДДС - за 725 броя.

Ако всичко е наред и няма обжалвания, общината се надява до 4 месеца спечелилата новия конкурс фирма да достави нужните 725 контейнера и ОП "Чистота" да започне да събира сметта в южната част на Шумен и в кварталите "Макак" и "Мътница".

ШУМ.БГ