НАТО кани Македония да започне преговори за присъединяване, обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в Брюксел, цитиран от "Ройтерс".

"Съгласихме се да поканим Македония да започне преговори за членство," каза той на пресконференция. Лидерите са се съгласили да отправят поканата и "щом всички национални процедури са завършени за финализиране на споразумението за името, страната ще се присъедини към НАТО като 30-ти член," се казва и в съобщение на Алианса. Там не се се посочва името на страната, а се говори за "правителството в Скопие".

Столтенберг обаче уточни, че приемането в Алианса е обвързано с финализирането на договора за името с Гърция. Документът, подписан през юни, който обаче още не е ратифициран, задължава страната да се преименува на Република Северна Македония.

"Няма начин (Македония) да се присъедини към НАТО без промяна на името," каза генералният секретар.

Македония ще бъде 30-ият член на Алианса, след като миналата година към него се присъедини и Черна гора.

На разширяването на организацията с още страни от Западните Балкани (членки в момента са Хърватия и Албания) през последната година реагира Русия, която заплашва, че то няма да остане без последствия. С атлантическата интеграция на страната се свързва и изгонването на двама руски дипломати от Гърция, за които се предполага, че са опитвали да попречат на Атина да ратифицира споразумението за името, вече подписано от гръцки и македонски представители.

Какво трябва да направи Македония

Присъединяването на страната към НАТО е въпрос най-малко на няколко месеца. Парламентът ратифицира сделката за името два пъти в последния месец, но досега президентът Георге Иванов отказва да я подпише и така законът за ратификацията не може да се публикува в държавния вестник.

Второто гласуване на депутатите на практика заобиколи ветото му и той е длъжен да го подпише, но Конституцията не може да го обвърже със срок, в който да го направи, нито да определи стъпки, ако той все пак продължи да отхвърля документа. Дори да промени решението си, първо ще е нужно македонските граждани да гласуват на референдум тази есен, а опозицията ги призовава да отхвърлят новото име.

Премиерът Зоран Заев първоначално обмисляше варианта мнозинството в парламента да търси възможности за отстраняване на Иванов. След въпрос на "Дневник" в събота той обаче даде сигнал, че кабинетът допуска и сценарий, при който гласуване с "да" на референдума ще легитимира сделката за името и президентът ще е длъжен да я подпише.

Дневник