Федералният окръжен съд във Вашингтон нареди обвинената за руска агентка Мария Бутина да остане в ареста, след като федералната прокуратура предупреди, че тя е свързана с руското разузнаване и може да избяга от САЩ, предаде агенция "Ройтерс".

На заседание на съда в американската столица прокурорите показаха снимка, на която според тях Бутина се среща с агент на руското разузнаване във вашингтонски ресторант. Те добавиха, че тя държала и координати за връзка с няколко руски агенти.

Беше показано и копие от саморъчно написана бележка, открита от ФБР в апартамента на Бутина, в която тя питала как да отговори на предложение за работа на руска разузнавателна агенция, както и нейна снимка пред сградата на Капитолия в деня, когато Доналд Тръмп положи клетва като президент.

Един от двамата неназовани американски граждани, с които тя според обвинението е поддържала връзка, е подсъдим по дело за измама в щата Южна Дакота, съобщи водещият прокурор по делото Майкъл Кенърсън по време на заседанието.

29-годишната бивша студентка от Американския университет във Вашингтон бе доведена в съдебната зала, облечена в оранжев затворнически костюм, и не показа никаква реакция, когато адвокатът й каза от нейно име, че не се признава за виновна.

След съдебното заседание нейният адвокат Робърт Дрискол, цитиран от ТАСС, повтори пред журналисти, че тя не е виновна в предявените ѝ обвинения, и изрази увереност, че тя ще спечели делото.

"Ние решително не сме съгласни с това, че липсват основания невинната студентка да бъде освободена до началото на процеса. Тя от няколко месеца знаеше, че срещу нея в САЩ се води криминално разследване, но не предприе опити да избяга. И (американското правителство), което през това време я следеше, не твърди, че тя се е опитвала да избяга", отбеляза адвокатът.

Бутина е в ареста на един от следствените изолатори във Вашингтон.

БТА/Дневник