Пилотите на "Ред бул" бяха най-бързи в първите две свободни тренировки преди Гран при на Германия. Даниел Рикардо даде най-доброто време в сутрешната сесия, а Макс Верстапен беше над всички в следобедната.

Лошата новина за отбора е, че Рикардо ще трябва да стартира от последна позиция в състезанието на "Хокенхайм", след като отново трябваше да бъдат подменени части по двигателя му. Той ще получава три наказания за третата смяна на хрибридна система MGU-K, нова батерия и нов електронен блок.

В "Ред бул" са знаели от известно време, че тези промени са наложителни и са избрали да ги направят за старта в Германия. По-късно днес или в събота ще бъде взето решение дали да бъдат сменени още няколко елемента в болида на Рикардо, сред които турбото и двигателя с вътрешно горене.

В сутрешната тренировка времената на водещите пилоти бяха доста близки. Рикардо завъртя най-добрата обиколка за 1:13.525 мин., като изпревари с едва четири хилядни от секундата световния шампион Люис Хамилтън.

Верстапен даде трето време - 1:13:714 мин., следван от лидера в шампионата Себастиан Фетел с 1:13.796 мин. и Валтери Ботас с 1:13:903 мин. По-рано днес финландецът подписа нов договор с "Мерцедес" до 2019 г. с опция за удължаването му до 2020 г.

Кими Райконен допълни челната шестица с изоставане от 0.742 сек. от Рикардо. Всички останали пилоти изостанаха с повече от секунда от най-бързия на трасето сутринта.

Съотношението на силите се запази и след обяд. Верстапен беше най-бърз с време 1:13.085 мин. Само с 0.026 сек. по-бавен беше Хамилтън, а Ботас се класира трети с изоставане от 0.105 сек.

Фетел зае четвъртата позиция с време 1:13.310 мин., следван от съотборника си Райконен с 1:13.427 мин. Зад двете ферарите се наредиха пилотите на "Хаас" Ромен Грожан и Кевин Магнусен, които изостанаха съответно с 0.888 сек. и 1.104 сек. от Верстапен.

Дневник