Енерго-Про предлага няколко полезни съвета на своите клиенти за оптимизиране на работата на климатиците и разходите за електричество в домовете през месеците с високи температури.

Според специалистите е важно да се пускат щорите през деня, за да се подпомага работата на климатиците и да се предотврати навлизането на топлина през прозорците. И още климатикът да е съобразен с квадратурата на помещението, тъй като, ако е малък няма да успява да охлажда ефективно, а при по-голям ще реализира излишни загуби.

Специалистите препоръчват климатикът да бъде монтиран на място, отдалечено от пряка слънчева светлина, да не е преграден с растения и мебели, да е инсталиран далеч от нагряващи уреди, тъй като всичко това затормозява нормалното му функциониране и води до излишен разход на енергия.

За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е икономично климатикът да се оставя да работи цял ден. Препоръчително е да се използва таймер, с който да нагласяте включване на уреда час-два, преди да се върнете от работа, а  поддръжката на филтрите чисти и регулярната профилактика е от значение за безпроблемната му работа.

Важно е температурата, която избираме за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо външната. Дори при температури над 30 градуса навън, настройвайте термостата в порядъка от 24-27 градуса, което е напълно достатъчно, за да се чувствате комфортно. Въздушната струя трябва да е насочена нагоре при режим на охлаждане, защото най-топлият въздух се намира именно в горната част на помещението.

Използването на опцията изсушаване на въздуха също е решение, което води до икономии. Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една, от които е режимът „Economy”. Чрез него се намалява мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура малко по-бавно и да спестява от разхода си за ток.

Турбо режимът на уреда използвайте само при прекалено високи температури навън или при първоначално пускане, той е една от причините за по-голяма консумация на климатиците през лятото, тъй като предполага работа на пълна мощност, макар и за кратко време.

Не на последно място, ако желаете да подпомогнете охлаждането на дома с климатик, можете да се въздържите също и от използване на фурната и другите уреди за топлинна обработка. Вместо това по-малък разход и по-малко отражение върху топлината в помещението ще имат нейните котлони и микровълновата печка, а най-добрият летен вариант е и използването на барбекю на терасата или в двора, съветват още специалистите от Енерго-Про.

ШУМ.БГ