Коалиция "Демократична България" разкритикува избора на Габриела Козарева за нов управител на Агенцията по вписванията. В своя официална позиция те питат каква е компетентността й за поста и задават конкретни въпроси за изхода от кризата с Търговския регистър, който от 10 август все още не функционира с пълния си капацитет.

"Във връзка с продължаващата криза с Търговския регистър ние от "Демократична България" задаваме на управляващите няколко конкретни въпроса, които, оставени без отговор, увеличават недоверието в институциите, а оттам и несигурността на стопанския оборот. Смятаме, че отговорите ще послужат за избягване на аналогични проблеми в бъдеще", пише в писмо на обединението.

В текста се пита на каква база премиерът Бойко Борисов е оповестил, че системата на Търговския регистър ще заработи на 22 август, и какви мерки се взимат за обезпечаване на данните. Обединението настоява да знае какви ще са санкциите за отговорните лица и институции по казуса.

Пълния списък на въпросите, които "Демократична България" задава публично:

– Какви организационни мерки са взети за защита на данните от манипулация в процеса на възстановяването им, който тече в момента? Какви конкретни мерки се взимат за установяване дали е имало такива манипулации? Разчита ли се на нещо повече от физическо присъствие на служители на ДАНС?

– Защо не са били монтирани закупените устройства за съхранение и системата е била оставена да върви към напълно предсказуем срив?

– Има ли резервни копия (backup)? Къде се съхраняват тези резервни копия, правен ли е периодично опит за тяхното възстановяване?

– Предоставен ли е пълен достъп на ДАНС до хардуера и софтуера, за да установят реалните причини за срива?

– Защо фирма "Лирекс" продължава трета седмица да оперира неуспешно в Агенция по вписванията? Повикани ли са други експерти, които да заменят видимо неспособните кадри на "Лирекс"?

– Има ли система за мониторинг на ресурсите и задължение ли е на фирма "Лирекс" да следи тази система?

– Какви са санкциите при неизпълнение на договорените нива на услугите, особено по критични области като ТР, който блокира работата на гражданите и бизнеса с потенциално големи загуби за тях – данъкоплатците, платили разходите за системата?

– Защо договорът за поддръжка е класифициран?

– Предвид че всеки обикновен потребител може срещу 1000 лв. на месец и без особен риск да съхранява 25 терабайта данни, защо при изразходвани милиони за обществени поръчки в последните две години Търговският регистър е недостъпен вече повече от седмица?

– Можете ли да разсеете съмненията, че сривът на ТР е предизвикан умишлено, с цел да бъде потулен скандал от тип "Panama papers" и/или чрез манипулация на данни да бъдат превзети определени компании?

– Каква част от данните ще бъде възстановена?

– Какво е състоянието на инфраструктурата на Имотния регистър, на регистър Булстат и на Централния регистър на особените залози?

– Защитени ли са надеждно други системи, свързани с националната сигурност – особено в МО по линия на НАТО и в МВР по линия на ЕС.

– На какъв етап е приложението на Стратегията за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020"?

– Какви са гаранциите, че законът за киберсигурност няма да остане едно добро пожелание?

Dnevnik.bg