За трета поредна седмица в понеделник ще заседава коалиционния съвет на управляващите при премиера Бойко Борисов. На сбирката ще бъде обсъждана нова номинация за министър на транспорта, след като предложеният за поста Александър Манолев се отказа след публикация на "Капитал", в която се казва, че в миналото си той има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

Постът транспортен министър се оваканти, след като досегашният титуляр Ивайло Московски заедно с колегите му от регионалното и вътрешното министерство - Николай Нанков и Валентин Радев, подадоха оставки заради взелата 17 жертви катастрофа в Своге.

Съветът е насрочен за сутринта и на него ще се съберат лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, и "Обединени патриоти" - Волен Сидеров ("Атака"), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ). Освен тях в съвета участват и финансовият министър Владислав Горанов, и лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" твърдят, че нямат информация за обсъждани имена или кандидатите се пазят до последно за да не бъдат "изпържени". Ако няма кандидати, удовлетворяващи и четиримата партийни лидери, е възможно да има нов съвет.

Версията за оставката на Манолев сред депутати от ГЕРБ и БСП е, че той е бил човек на Цветанов и за това толкова бързо бе пожертван от премиера Борисов. Според БСП управляващите кадри в сектора на пътищата винаги са били хора на Делян Пеевски и Борисов едновременно и те виждат сблъсък на два бизнес кръга в преждевременното оттегляне на Манолев.

Намеренията в ГЕРБ са смените в кабинета да бъдат внесени и гласувани от парламента следващата седмица.

За да стане това, освен друг кандидат за министерството на транспорта президентът Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, който трябва да стане министър на вътрешните работи. От президентството твърдят, че това ще стане, след като президентът се завърне от Латвия, което е днес. И в БСП, и в ГЕРБ се опасяват, че президентът може да забави указа в демонстрация на сила, следа като правителството реши, че не той, а премиерът Бойко Борисов ще представлява страната в Общото събрание на ООН, което ще се състои на 18-20 септември.

Dnevnik.bg