Спортът е най-мощната платформа за промотиране на равенство между половете, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той участва в първия Световен форум на Международната федерация (АИБА) за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum), на който София е домакин.

"Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие на мъже и жени. Равенството изисква да има честно и достойно отношение към двата пола на всички нива, да оценяваме с достойнство труда на всички и постигнатите успехи. Радостен съм, че в последните години в българския бокс, а и в целия български спорт има такова уважение към възхода на нашето женско направление", каза Кралев.

Той посочи, че победите на българските състезателки продължават традицията от миналото това да бъде един от най-успешните спортове в страната, като в същото време разширяват хоризонта за младото поколение и все повече момичета започват да се занимават с бокс.

"Младите хора винаги са носители на промените. Те не са обременени с предразсъдъци от отминали времена, че боксът е запазена територия само за единия пол", каза Кралев.

Той поздрави международната федерация по бокс за усилията ѝ в борбата за равнопоставеност на половете. "Това е посоката, в която се движи цялото спортно движение по света. Убеден съм, че днешният форум ще даде своя принос за постигане на равнопоставеност на половете и в сферата на бокса, защото спортът е най-мощната платформа за промотиране на справедливи каузи като тази", добави той.

Министърът припомни, че наскоро София прие европейското по бокс за жени, в което участваха 143 боксьорки от 33 държави. Той традиционно похвали българската федерация и президента ѝ Красимир Инински, като я определи за една от най-успешните федерации в България.

Кралев посочи и данни от МОК, според които на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври за пръв път броят на жените спортисти ще бъде равен с този на мъжете. В Пьонгчанг 2018 жените бяха 43% от спортистите, което е рекорд до този момента. На летните олимпийски игри в Токио 2020 се очаква процентът на жените спортисти да достигне 48%.

Дневник