Община Шумен продължава да търси кой да чисти от сняг големите улици в северната половина на града и кварталите "Мътница" и "Макак". Обявената през юни обществена поръчка за 360 хил. лв. с ДДС се провали, поради липса на кандидати.

"При всички случаи няма да посрещнем зимата без договор с фирма за снегопочистване. Ще отворим процедура с пряко договаряне", каза за ШУМ.БГ зам.-кметът на Шумен инж. Боян Тодоров. Той обясни, че ще се говори с местните фирми, които разполагат с техника за зимно поддържане.

Миналата зима дейностите по зимно поддържане и сметосъбиране в северната част извършваше "Екомакс" АД, но кметството прекрати договорните си отношения с фирмата. Сметосъбирането в района бе поверено на ОП "Чистота", обаче предприятието няма машини с гребло и за разпръскване на луга.

Според Тодоров заделените в бюджета средства не са големи и вероятно това е причината фирмите да не желаят работата. 360-те хиляди лева са предвидени да стигнат за снегопочистване от датата на сключване на договор до края на 2020-та година.

ШУМ.БГ