След десетгодишна доминация на Кристиано Роналдо и Лионел Меси наградата за най-добър футболист в света в анкетата на ФИФА отиде в Лука Модрич.

Внимание към церемонията привлече отсъствието на португалеца и аржентинеца. Това предизвика недоволството на ФИФА. "Те дискредитират футбола и дори не разбират това", каза представител на международната федерация, цитиран от "Марка".

За награждаването в Лондон пристигнаха всички големи звезди на световния футбол с изключение на петкратните победители в анкетата. Това накара мнозина да определят поведението им за непристойно.

"Това е липса на всякакво уважение от тяхна страна. Трябваше да бъдат тук", каза Фабио Капело, който беше един от гостите.

"Когато се провеждат Оскарите, то всички номинирани са там. Вярвайте, че и актьорите не обичат да губят, а само да печелят, но са там. Трябва да бъдеш великодушен, когато губиш, точно както го правиш, когато побеждаваш", заяви италианецът.

Президентът на Хърватския футболен съюз Давор Шукер реагира с неодобрение. Бившият нападател беше в Лондон, за да уважи сънародника си Лука Модрич.

"Не искам да говоря точно в този момент за липсата на двамата, но в идните дни ще направя изказване. Когато губиш, то ти трябва да покажеш нужното уважение към колегите си. Конкретно за Лука съм много съм щастлив. Добре е за футбола, че Лука спечели, както и за всички хърватски футболисти. Това е заслужена награда, след като видяхме всичко това, което направи той в хода на годината", каза Шукер.

Модрич също трябваше да отговаря на въпрос за отсъствието на двете звезди на световния футбол. Хърватинът обаче отказа да ги обвинява.

"Всеки има своите причини. Аз бих искал двамата да бяха тук, но няма какво да направя. Не съм говорил наскоро с Роналдо, той ми изпрати съобщение след наградата от УЕФА. В момента телефонът ми не е в мен, така че може и да ми е честитил", каза Модрич след церемонията.

Халфът изведе Хърватия до финал на световното първенство и помогна на "Реал" (Мадрид) в спечелването на Шампионската лига за трета поредна година. Между 2008 и 2017 г. неизменно Роналдо (2008, 2013, 2014, 2016 и 2017 г.) и Меси (2009-2012, 2015 г.) бяха избирани за №1 от капитаните и селекционерите на националните отбори.

Дневник