Колко пъти ви се е случвало да излезете навън без чадър и изненадващо да завали, въпреки че преди това в прогнозата за времето не е имало такава информация? Много хора са попадали в подобна ситуация и са си пожелавали прогнозите да са поне малко по-точни.

За да сведе такива случки до минимум, американската космическа агенция НАСА разработи сателит с размерите на кутия за обувки, който използва експериментална технология, за да открива бури в зародиш, като засича в кои райони се оформят дъждовни облаци. Апаратът вече е в космоса и успешно е предал първата си събрана информация.

Сателитът е кръстен RainCube и е достатъчно малък, за да се побере в раница. Той направи първите си снимки на буря над Мексико през август. През септември пък хвана първите валежи на урагана "Флорънс", зародил се в Атлантическия океан и преминал през Източното крайбрежие на САЩ.

Директорът на Центъра за климатологични науки в НАСА Греъм Стивънс обясни, че за момента агенцията е изпратила само един прототип в космоса, но ако проектът се окаже успешен, се предвижда "цяла флотилия от сателити" да бъде изстреляна.

"По този начин ще наблюдаваме силни бури в зародиш, а това ще подобри значително точността на прогнозите за времето. Досега нямахме никакви начини да следим процесите в една гръмотевична буря и как водата и ветровете успяват да я превърнат в ураган. Именно в тази насока ще ни помогне RainCube", обясни Стивънс.

Сателитът може да "вижда" различни предмети с помощта на радари. По този начин той успява да събера данни за бурята, като обработва информацията, която се отразява в капките с вода в буреносните облаци. Тук е била и най-тежката работа по създаването на RainCube - да се изработи достатъчно силен сигнал, който буквално да направи спектрален анализ на бурята.

"Радарният сигнал прониква в бурята, а след това се връща обратно като ехо. Радарният сигнал успява да влезе по-дълбоко в слоевете на бурята, като измерва дъжда във всеки един от тези слоеве. Веднага след това получаваме снимка от вътрешността на бурята", каза от своя страна изследователят от НАСА Ева Перъл.

Тя обясни, че има огромно количество информация от наземни устройства, която помага за прогнозите за времето, но тя по-скоро представя глобалния поглед върху метеорологичната обстановка. "Но това, което не се вижда от тази информация е случващото се вътре в бурята", каза още Перъл.

Учените твърдят, че с помощта на такива сателити ще се предвижда много по-лесно движението на дъждове, снегове и градушки.

Дневник