Статуя на президента на САЩ Доналд Тръмп застава лице в лице с нов свой критик - известната британска детска героиня Матилда, разказват редица издания.

Фигура на безстрашната ученичка се вглежда заплашително в образ на американския президент. Тя бе издигната като част от празненствата по повод 30-годишнината от излизането на известната книга на Роалд Дал през 1988 г.

Според анкета, проведена сред над 2000 британци, ако Матилда трябваше да се опълчи срещу някоя известна личност днес, това най-вероятно щеше да е Тръмп. За него са гласували 42% от участниците в проучването. След него по гласове се нареждат британският премиер Тереза Мей с 21% и телевизионният водещ Пиърс Морган - с 16%.

Статуята бе издигната пред музея на писателя и бивш негов дом в Бъкингамшър, Англия. Идеята й е да представи какво ученичката щеше да прави в наши дни.

В книгата Матилда използва способностите си, за да се опълчи срещу тираничната училищна директорка мис Трънчбъл. "Матилда демонстрира, че е по силите на всички, независимо колко малки и безпомощни се чувстват, да победят Трънчбълите в своя живот - послание, което изглежда още по-актуално днес, отколкото преди 30 години", коментира пред CNN Бърни Хол от Roald Dahl Story Company, която стои зад издигането на статуите.

Според резултатите от анкетата днес Матилда щеше да е приятелка с актрисата и активистка Ема Уотсън, която става известна с участието си в поредицата за Хари Потър, както и с херцогинята на Съсекс - Меган.

"Женският гняв винаги е бил до голяма степен табу, но онова, което Матилда показва, е, че, ако го канализираш успешно, той може да се превърне в много важен посредник на протеста", споделя лексикографът Сузи Дент. Според нея Тръмп е най-близкият до мис Трънчбъл образ от съвремието ни.

От анкетата излиза още, че според 29% от запитаните Матилда днес би работила като учителка, а всеки един от десет запитани си я представя като посланик на ООН.

Мюзикъл, базиран на книгата, спечели пет награди "Тони" за своята бродуейска продукция през 2013 г. В момента той се играе в Лондон. Историята послужи за основа и на известния филм със същото заглавие от 1996 г., режисиран от Дани де Вито. На български книгата се предлага от издателство "Ентусиаст" с илюстрациите на Куентин Блейк и в превод на Анелия Янева.

Дневник