уски сайт назова трети служител на военното разузнаване, който според него е замесен в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Новинарският портал "Фонтанка" цитира данни, че Сергей Федотов е посетил Великобритания през 2016, 2017 и 2018 г. и е напуснал тази страна на 4 март.

Това е същият ден, когато от кралството са си тръгнали и други двама агенти на Главното управление (ГУ) - руска разузнавателна служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - които вече бяха назовани като заподозрени за атаката.

Третият агент

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в британското градче Солсбъри именно на 4 март. Великобритания твърди, че Скрипал - баща и дъщеря, са били отровени от двама служители на ГУ, идентифицирани като Анатолий Чепига и Александър Мишкин, с военното нервнопаралитично вещество "Новичок" - обвинение, което Москва отрича.

Британските власти ги представиха с имената Руслан Боширов и Александър Петров, които обаче според руски и британски разследващи издания се оказаха фалшиви самоличности, използвани за влизане в Обединеното кралство. Вчера чешкото обществено радио обяви, че същите имена са използвани и в Чехия, където двамата може да са следили Скрипал през 2014 г.

Миналия месец вестник "Дейли телеграф" писа, че британската полиция е установила самоличността на трети руски агент, който според нея е бил на разузнавателна мисия преди опита за убийство на Скрипал. Британският ежедневник не разкри името на заподозрения, отбелязват още "Ройтерс" и БТА.

"Идеално се вписва в профила"

Според текста на петербургското издание "Фонтанка" 45-годишният Федотов "идеално се вписва в концепцията "отровител от ГРУ" - на негово име няма имоти, транспорт и мобилни номера, няма профили в социалните мрежи, нито е съден, паспортът му се отличава от тези на двамата предполагаеми извършители с една-две цифри.

През 2014 г. той е пътувал заедно с "Петров" и "Боширов" в Чехия. Пристигнал във Великобритания на 2 март, продължава "Фонтанка".

Британските разследващи са имали тази информация от самото начало, но, изглежда, е взето решение тя да бъде задържана засега. За "туристите" от Солсбъри (както те сами се определят), обратно, е удобно да се разкаже - лицата им са запечатани на видеокамерите в Солсбъри и на летище "Гетуик", а Федотов се е движил сам.

Дневник