Петимата съдии, които ще разгледат делото за промените в плана за управление на ПП "Пирин" на втора инстанция, няма да бъдат определени публично. Това е решението на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, съобщават от институцията. Заседанието е насрочено на 15 ноември.

Делото е образувано по две касационни жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите срещу решение на тричленен състав на ВАС от 27 юли, с което бяха отменени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин".

Името на докладчика вече е публично – това е Тодор Тодоров, останалите съдии все още не са определени. Искането разпределението на делото да стане в присъствието на журналисти и IT специалисти беше на Асоциацията на парковете в България и на група граждани. Мотивите на Чолаков за отхвърлянето на искането са, че "изборът на съдията докладчик и съдебния състав по всички дела във ВАС се извършва при строга регламентация, отчетност и поддръжка на архив, което е гарант за прозрачен и публичен съдопроизводствен процес".

В съобщението се акцентира, че контролът върху избора всъщност се прави във Висшия съдебен съвет, където физически е сървърът с програмата, която прави разпределението, а всички фактически действия, извършвани във ВАС, се удостоверяват с подробен протокол, който е публично достъпен и се прилага по всяко дело, се казва в разпореждането", се акцентира в съобщението на съда.

Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението, с което кабинетът промени в края на миналата година плана за управление на Пирин. Магистратите постановиха, че промените противоречат на Закона за защитените територии, който не позволява ново строителство в парка, включително и на спортни съоръжения.

Когато решението на тричленния състав стана известно, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че ако загубата стане окончателна, "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". След това определи това намерение като "малшанс". "Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", заяви Симеонов.

Дневник