След 8 години в българското училище ще липсват близо 40 000 учители - голяма част от действащите учители ще се пенсионират, а броят им не може да се компенсира от младите учители, прогнозата е на учителския синдикат. Данните бяха оповестени на конференция, на която решение търсиха просветното министерство, синдикати, директори, учители и фондация "Заедно в час", предаде БНТ.

Според данните след две години ще има недостиг на 10 хиляди учители. Преподаватели липсват и в момента, особено по математика, информатика, природни науки, чужди езици, както такива за началните класове. Незаетите щатове към момента обаче са едва 500.

Сред мерките, които трябва да противодействат на негативната тенденция, е национална програма наречената "бърза писта". Тя предвижда хора, завършили магистратура, например инженери или икономисти, да могат в рамките на година да получат педагогическа правоспособност и да станат учители.

Има и друга възможност - за 7, 8 месеца познанията си за преподаване ще опресняват хора, завършили педагогика, но работили досега в други сфери. Ще бъде създаден и специален корпус от учители, които желаят да работят в трудни училища срещу повече заплащане.

Целта е всяка година да се обучат около 600 учители. За тези, които за първи път ще влязат в училище, вече са подготвени и 1500 наставници. Просветното министерство увеличава приема и финансирането за педагогическите специалности.

Дневник