Стотици учени и изследователи на Марс се събират в хотелски комплекс северно от Лос Анджелис за няколко дни, за да обсъдят възможните места за кацане на бъдещата мисия до Червената планета. Това ще е четвъртият и последен подобен семинар, след който американската космическа агенция НАСА ще обработи всички предложения и до края на годината трябва да посочи къде ще се намира площадката за кацане на мисията "Марс 2020".

Проектът е много амбициозен, тъй като ще търси живи организми на планетата, както и древен микробен живот. Мястото на приземяване на Марс също е важно, тъй като на борда на ракетата ще има оборудване за повърхностно проучване на планетата. Целта е да се съберат каменни и почвени проби, които да останат на Марс и при една бъдеща мисия да бъдат върнати на Земята.

Точно заради това площадката за кацане трябва да бъде внимателно подбрана, за да не се повреди оборудването и да може лесно да бъдат опазени пробите от бушуващите често пясъчни бури на Червената планета. Освен това ще бъдат извършени геоложки изследвания на мястото за кацане на Марс, които трябва да определят доколко е обитаема околната среда за бъдещите изследователи на планетата.

"Зоната за разтоварване на марсохода може да постави началото на бъдещо мащабно проучване на Марс за следващото десетилетие", обясни Томас Зърбухен от дирекция "Мисия на науката" в централата на НАСА във Вашингтон.

"След като се върнат на Земята, тези проби вероятно ще се превърнат в най-анализираните почвени проби в историята", каза още той.

В първия организиран семинар по темата бяха представени 30 подходящи места за кацане. След допълнителното изследване на районите бройката им намаля до осем. На финала останаха четири предложения. В последния ден от семинара, след приключването на всички презентации, учените и изследователите ще преценят положителните и отрицателните моменти от всяко предложение и ще изпратят до НАСА своите препоръки кое място трябва да бъде избрано.

Дневник