С тържествено събрание и празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили утре, 23 октомври Военният факултет на НВУ „В. Левски” ще отбележи 70-години от създаването на Артилерийското училище в Шумен.

За официалното честване са поканени настоящи и бивши генерали и офицери, възпитаници на училището, преподаватели - сред които о.р. бриг. ген. Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана на президента, о.р. генерал л-т Аню Ангелов, съветник на министър-председателя по отбраната, контраадмирал Митко Петев, командващ Военноморските сили, ген. л-т Димитър Илиев, зам.- началник на отбраната, о.р. ген. м-р Вълчо Фотев, председател на клуб Ракетни войски и артилерия „Олимпи Панов”, Валентин Радев – депутат и много други.
Тържественото събрание и празничният концерт ще се проведат в зала „ Проф. Венета Вичева” на Община Шумен от 16 часа.

На 18 октомври 1948 г. със Заповед на министъра на отбраната се сформира Народно военно артилерийско училище, разположено в София. Три години по-късно през 1951 г. училището е преместено в Шумен, а през юли 1959 г. с постановление на Министерския съвет става висше военно училище.
От 15 август 1991 г. е Висше военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов". С решение на 38-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г. е факултет "Артилерия, Противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" (АПВО и КИС) - Шумен, на Националния военен университет "Васил Левски".

ШУМ.БГ