Актрисата Кейт Бланшет защити правото на хетеросексуалните актьори да изпълняват хомосексуални роли, писа "Холивуд Рипортър".

Поводът за изказването й са част от актуалните критики към Холивуд за това, че ЛГБТ роли се изпълняват от хетеросексуални актьори. Един от последните подобни случаи бе през юли тази година, когато участието на Скарлет Йохансон в ролята на транссексуален мъж бе отменено поради надигналото се недоволство.

Австралийската актриса Бланшет, която бе номинирана за ролята си на лесбийка в "Каръл" през 2015 г., не е съгласна с идеята, че актьорът може да изгради силна връзка с героя си, само ако имат сходен житейски опит и смята, че именно в това е същината на актьорската работа.

Според двукратната носителка на "Оскар" това отношение говори за начина, по който се разказват истории, особено в киното, където подобно твърдение би означавало, че филмът може да е една доста буквална медия.


"Ще се боря до смърт за правото да поддържам това съмнение и да изпълнявам роли отвъд моя житейски опит", казва актрисата. Според нея телевизионните риалити формати и всичко, което произхожда от тях, имат изключитлено силно въздействие върху начина, по който публиката наблюдава изграждането на даден образ.

"Смятам, че те осигуряват много възможности, но недостатъците са в това, че сега, особено в Америка, очакваме хората да се свържат с даден образ само и единствено когато героят има сходен на техния опит", допълва тя.

Сър Иън Макелън е един от критиците на Холивуд и отношението на индустрията спрямо гей актьорите. Нито един разкрл се гей актьор досега не е печелил "Оскар" за най-добра главна мъжка роля, но за сметка на това хетеросексуални актьори са взимали статуетката на Академията за ЛГБТ ролите си. Примери са такива са Том Ханкс, който взе отличието за изпълнението си във "Филаделфия", а Шон Пен - за "Милк". Общо 52 хетеросексуални актьори са били номинирани за "Оскар" с гей роли, допълва "Гардиън".

Dnevnik.bg