Зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова беше номинирана за конституционен съдия. Тя е предложена за поста от Галина Захарова от Наказателната колегия на ВКС, съобщава lex.bg. Това е втората издигната кандидатура след тази на Николай Дърмонски.

Панова е съдия от 24 години, а от 2007 е и върховен съдия. Тя беше конкурент на настоящия шеф на ВКС Лозан Панов за председателския пост през 2015 г. От 2009 г. тя е български съдия ад хок в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Срокът върховните съдии да издигат кандидатури за членове на Конституционния съд изтича на 24 октомври (сряда) в 17 ч., а изборът ще се проведе на 26 октомври, като право на глас ще имат всички съдии от ВКС и Върховния административен съд (ВАС).

Тази година ВКС и ВАС избират двама конституционни съдии. Според негласна уговорка, действала досега, двата съда имат по един представител.

В началото на октомври депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Той беше предложен от ГЕРБ и подкрепен от "Обединени патриоти".

Дневник