Президентът Румен Радев даде знак, че не изключва възможността за конституционна промяна, с която България да стане президентска република, ако политическата класа не е способна да реши проблемите на страната в рамките на сегашните си правомощия.

В лекция пред студенти от Пловдивския университет, попитан дали е дошло време за президентска република, държавният глава отговори: "Дали е дошло времето ще проличи от това дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас."

Изявлението идва месеца след като в обръщението си за началото на новия политически сезон Румен Радев предупреди, че "ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, то тогава българите сами ще открият нови пътища за решаването им".

Пред студентите днес Румен Радев заяви, цитиран от агенция "Фокус", че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България. На директен въпрос дали смята да прави своя партия, той отговори: "Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чуват вашите въпроси."

Президентът подчерта, че без адекватна политическа среда не може да се постигне промяна в икономическата ситуация и решаване на важните проблеми на обществото и че единственият изход от дългогодишното затъване в блатото е радикалната промяна. Според него един от тежките проблеми на обществото в момента е опростачването на политическия живот. "Това не само ни връща назад в икономическото и социално развитие, но то покварява нашия обществен морал и ни отдалечава от цивилизования свят и всякакви надежди да изградим едно просветено, съпричастно и достойно общество", каза той.

Дневник