Община Шумен ще въведе Синя зона за паркиране по цялата централна част на града от нова година. В обхвата на платената зона ще влязат над 20 улици - „Иван Александър“ и пресечните й, както и тези в района над Военното училище и кметството. Живущите там ще могат да паркират на преференциални цени.

Това стана ясно от изказване на кмета Любомир Христов по време на обсъждане от местния парламент, паркингът зад библиотеката в Шумен да стане платен.

Предложението за разширяването на Синята зона ще бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет на сесията през декември.

„Целта ни е да регулираме паркирането в центъра на Шумен. Освен това, самите живущи на тези улици искат да има ред“, обясни кметът Любомир Христов. Той допълни, че се обмислят варианти за преференции за паркиране на живущите на тези улици, като например въвеждането на месечни карти. „За тези семейства с една кола картата ще е на цена 5-10 лв. За тези с две коли - 20-25 лв. За всички останали, които паркират по тези улици, паркирането ще става срещу заплащане за престой в Синя зона“, обясни Христов.

Той прочете и част от Стратегия за паркиране в Шумен, приета през 2010-та и обхващаща периода до 2020 г. Според нея, на мястото на паркинга на библиотеката трябва да се изгради многоетажен паркинг, а в центъра на Шумен да има 900 паркоместа до 2015 година. „Още тогава е станало ясно, че има проблем с паркирането в града и трябва да се вземат мерки за регулирането му. Това не е станало. Целта ни не е да приемаме стратегии, които няма да изпълним, а да въведем ред. Затова искаме паркингът до библиотеката да стане платен“, каза още Христов. Той допълни, че приходите от това ще отидат за разширяването и маркирането на новите паркоместа в Синята зона.

На днешното трето гласуване предложението паркингът до библиотеката да стане платен отново не бе прието, защото не събра нужните 21 гласа. "За" гласуваха 16 съветници - тези от ГЕРБ, двама от ДПС и един от "Патриотите". 11 бяха „против“ а 7 „въздържал се“.

ШУМ.БГ