За проблем с отчуждаването на 180 дка земеделска земя информираха днес кметовете на Шумен и Търговище премиера Бойко Борисов. Това стана при инспекцията, която той направи на строителната площадка на АМ "Хемус" край с. Черенча. Там стана ясно, че арендатор обжалва в съда процедурата по отчуждаване на земята.

"Не може тук на държавната и общинската земя да е всичко наред, а да се окаже, че малко по-надолу трябва да спрем заради такива проблеми", каза Борисов. Той попита, дали някой познава арендатора, за да се говори с него. В ролята на парламентьор влезе кметът на Шумен Любомир Христов, който звънна на собственика на земята Божидар Митов и уреди разговор на премиера с него.

Веднага след инспекцията на строителната площадка край Черенча, всички тръгнаха да разговарят със земевладелеца в кметството в Търговище, където той обещал да дойде.

Припомняме, че изграждането на новата отсечка от "Хемус" започна този август. Тя ще удължи магистралата с 16,3-километрова и ще свърже Пътен възел "Диамант" край Белокопитово с търговищкото село Буховци. Цената е 119,785 млн. лв., които са изцяло осигурени от републиканския бюджет.

Изпълнители на строителството са „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Автомагистрали-Черно Море“ АД.

По-късно Бойко Борисов публикува съобщение във Фейсбук за разговора си с проблемния собственик на 180-те декара. "Разговарях със собственика на земята. С него се разбрахме да се търси законово решение, за да не се забавя строежът на магистралата", написа премиерът.

ШУМ.БГ