По повод Професионалния празник на българската полиция, 8 ноември, Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК Шумен съвместно с ОДМВР Шумен организираха Професиографска екскурзия на тема „Професиите в полицията“, съобщиха от Обединения детски комплекс.

Ученици от началните училища, НУ “Илия Р.Блъсков“ и НУ “Княз Борис І“, посетиха полицейското управление в града. В ролята на гид се превъплъти инспектор от детска педагогическа стая Ирина Панова. Гл. инспектор Божилов показа на четвъртокласниците какво притежават полицаите, какви са отличителните им знаци, атрибутите – щит, шлем, щурмова палка, белезници, светлоотразителна жилетка, пистолет и автомат.

Старши експерт Крумов пък ги запозна с науката за изследване на пръстовите отпечатъци – дактилоскопия и че два еднакви отпечатъка няма в целия свят. Децата имаха възможност да видят и пипнат различни четки и прахове, с които се изземват отпечатъците.

Учениците се запознаха с начина на работа в полицейското управление и какви други звена има към него – сектор охранителна полиция, криминална полиция, икономическа полиция, ДАНС и т.н.

Децата влязоха и седнаха в полицейска кола и разгледаха специализираните помещения- помещенията за задържане на престъпници, стая за разпознаване и дежурната част. Учениците присъстваха на реален подаден сигнал към 112 за ПТП и видяха как се организират и насочват органите на реда.

ШУМ.БГ