Има интерес към АЕЦ "Белене". До момента има четири кандидати за инвеститор в проекта. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Цветкова в интервю за Би Ти Ви. Тя напомни, че по-рано днес Черна гора прояви интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Освен китайците и руснаците французите и корейци също проявяват интерес към централата, каза Петкова. По думите й финалният вариант за цената на "Белене" е до 10 милиарда евро и срок за изпълнение до 10 години.
Приетият вчера от правителството план, по който България възнамерява да привлече инвеститори към проекта, включва възможност за миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни.

Идеята страните от Балканите да се включат в производството на ядрена енергия на площадката в Белене за пръв път формулира премиерът Бойко Борисов. На инвестиционен форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира през февруари в Лондон, българският министър-председател разви тезата как с помощта на банката може да се финансира проектът като в балкански формат.

Дневник