По-малко от два месеца след края на световното първенство по художествена гимнастика, на което беше домакин, България ще кандидатства за ново световно, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Той награди с почетни плакети националните състезателки, техните треньори, съдии и президента на българската федерация Илиана Раева за постигнатите успехи през годината.

От своя страна, гимнастичките връчиха на Кралев златен медал от световното първенство в София и топка с автографи. А в публикация във "Фейсбук" Раева сподели новината, като написа за Кралев, че е "най-готиният министър".

България ще поиска да бъде домакин на световното през 2022 г. Документите за кандидатурата ще бъдат подадени в петък.

Още по време на световното в София през септември беше съобщено, че страната проявява интерес към две нови значими домакинства.

През 2018 г. ансамбълът спечели от световното бронзов медал в многобоя, който им осигури квота за олимпийските игри в Токио 2020 г. Българките станаха и шампионки на пет обръча. От европейското ансамбълът взе злато на 3 топки и 2 въжета и бронзови отличия в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално.

Състезаващите се индивидуално Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха сребро в отборната надпревара на световното. Това е първо отличие за страната в отборното състезание на световно първенство от 17 години.

"Благодаря Ви за всичко, което направихте през годината. Изпращаме една добра 2018 г., през която постигнахте успехи не само на световното и европейското първенства, но и на много Световни купи. Поздравления за страхотния екип, в който има хармония и разбирателство и който трябва да бъде пример за много федерации", заяви Кралев.

Дневник

"Благодаря ви от името на целия отбор за всичко, което правите за художествената гимнастика и за цялата подкрепа, която получихме по време на световното първенство в София, дори в моменти, когато самите ние не бяхме доволни от себе си", каза капитанът на ансамбъла Симона Дянкова към Кралев.

Наскоро министерството отпусна 200 хил. лева за ремонт на залата по художествена гимнастика на стадион "Раковски".