Религиозната организация Сатанински храм съди "Нетфликс" и "Уорнър Брадърс" за 50 млн. долара заради своеволното използване на тяхна статуя на божеството Бафомет в поредицата Chilling Adventures of Sabrina, пише "Ройтерс".

В жалбата на базираната в Масачузетс религиозна група се казва, че "Нетфликс", които разпространяват сериала, и "Уорнър Брадърс", които го продуцират, са накърнили образа на божествената статуя "Бафомет с деца", твърдейки, че тя изобразява злото.

Ищецът, който в жалбата си посочва, че мисията му включва насърчаване на добрите отношения между хората и отхвърляне на тираничната власт, обвинява компанията в нарушение на авторски права, на запазена търговска марка и уронване на репутацията.

Говорител на "Уорнът Брадърс" е отказал да коментира текущи съдебни спорове на компанията.

Сатанински храм, чието официално име е Обединена федерация на църквите LLC, твърди, че статуята се появява в поне четири от първите 10 епизода на сериала, както и че тя е била "ключов" елемент във финала на сезона.


Освен че търсят обезщетение, от групата искат още статуята да бъде премахната дигитално от епизодите.

Сериалът Chilling Adventures of Sabrina е базиран на комикс поредицата със същото заглавие на "Арчи Комикс". В нея главният герой е наполовина вещица, наполовина тийнейджърка, чиято роля се изпълнява от Кирнан Шипка, позната и в образа на Сали - дъщерята на Дон Дрейпър в сериала "Момчетата от Медисън авеню".

Дневник